Kwartierstaat Rik & Lars van Roekel - Inleiding Naamlijst Bronnen


Beert Jansen (van 't Oever) [KRL-320]

Zoon van Jan Gerritz en Henrikjen Dries, gedoopt 24-5-1716 Oldebroek, overleden ca 1759

Trouwt ca 1755 Jannitje (Jennigje) Gerrits van Puttenstein [KRL-321], dochter van Gerrit Dries van Puttenstein en Marijke Hendriks van de Hogebrink, gedoopt 8-4-1731 Oldebroek

Jennigje hertrouwt Egbert Gerrits

Kinderen van Beert en Jannitje:

  1. Jan Beerts (van 't Oever), overleden 11-5-1802 Wilsum
  2. Gerrit Beerts (van 't Oever) [KRL-160], geboren 10-10-1758 Wilsum, overleden 8-3-1833 Wilsum [5]

Kinderen van Jannitje en Egbert:

  1. Aaltje Egberts
    Trouwt Arend Roelofs Schilder
  2. Gerritje Egberts, geboren 1762 Wilsum, overleden 13-7-1812 Oosterwolde [11]
    Ondertrouw 27-3, trouwt 19-4-1795 Oosterwolde Jan Jacobs van Stelten
  3. Gerrit Egberts

Bronnen:

OE96-II-202:
OE100:
Boerderij "Klein Oever".

    

OE100:
Gevelsteen van boerderij "Klein Oever", met de namen van Beert van 't Oever, kleinzoon van Beert Jans, en zijn echtgenote Willempje Ruitenberg.

GADOldebroek1276-96-14:
1731 Den 8 April - Dogter Jannitje - Gerrit Driessen Puttenstein En Marijtjen Henrikz
OE101:
De kadastrale kaart van 1832, welke aangeeft de situering van zowel "Groot Oever" als "Klein Oever" [GVR: Wilsum aan de west-oever van de IJssel]. Gesteld kan worden dat al tenminste meer dan twee en halve eeuw de naam KLEIN OEVER aan deze plaats is verbonden.

Vermoedelijk liep de wegverbinding voor 1830 tussen de erven "Groot Oever" en "Klein Oever" richting Kampen en richting Wezep kort langs de Oever yan de IJssel, waarbij verderop richting Kampen een weg werd gevolgd ongeveer overeenkomend met het huidige tracé.
Richting Wezep liep de wegverbinding over De Zande waar vanaf de herberg "De Koelucht" de naam van de weg al overging in de Spijkerboersweg. Deze Spijkerboersweg ging dan verder tot een punt voorbij het erf "Grevenrit" waar deze weg verder het huidige nog bekende tracé volgde.
Dit kan afgeleid worden uit de perceelsindeling met de grenssloten van de landerijen, nog zichtbaar op een kopie van een (voorlopige) kadastrale kaart van 1817, n.l. de perceelsloten liepen door vanaf Kamperveen tot aan de rivier De IJssel.
Tevens blijkt uit deze zelfde kadastrale kaart de loop van de aangelegde weg over de beide erven richting Kampen na 1830, wat nog steeds overeenkomt met het huidige tracé van de Kamperstraatweg.
Uit Kamper archiefstukken blijkt verder dat ten koste van aanleg van deze weg toen nog al wat land van deze erven voor de wegaanleg moest worden afgestaan. Wij vonden in het archief van de Gemeente Kampen n.l. het volgende stuk:

Bestek en conditien waar naar Heeren Burgemeester en Wethouders der Stad Kampen, ingevolge autorisatie van den Edele Achtbare Raad onder nadere approbatie voornemens zijn om op Woensdag 9 juli 1830 des middags te 12 uur op het Raadhuis aldaar, publiek aan den minst aannemenden te besteden, het leggen van de aarden baan voor de straatweg van Kampen (op de straatweg van Zwolle langs de Zuiderzee) in 1 of wel in 4 percelen.
Uit deze stukken blijkt dan dat o.a.

Ten slotte vermeldt een ander stuk: in het archief der gemeente Kampen dat:

op 9 feb. 1831 om 12 uur in het Raadhuis van Kampen werd aanbesteed aan de minst aannemende, het bestraten van de aarden baan uit te voeren met klinkers vanaf de Zaagmolen van de Heren van Berkum-Bijsterbos, staande buiten de Venenpoort aan het einde der Keistraat tot de aansluiting van de straatweg van de Zuiderzee naar Zwolle, zijn de een lengte van 8960 ellen.
De laagste inschrijver was J. van Haaften te Sliedrecht voor een bedrag groot 59.900 guldens.

Verder vermelden de notulen van het Stadsbestuur van Kampen van 29 oct. 1831 nog, dat wegens tegenslag met het weer en water tijdens de uitvoering van het werk door de aannemer belast met de aanleg van de aarden baan, een extra vergoeding door deze aannemer werd gevraagd van fl. 2118,- voor deze buitengewone omstandigheden.
De commissie tot aanleg van de straatweg vindt dat de aannemer geen recht heeft op een extra vergoeding. Niettemin word besloten een som van fl. 1000,- toe te kennen.


© Gijs van Roekel, Maarn 2005 - Ga naar begin