Parenteel Derck Backer (van Roekel) - Inleiding Naamlijst Bronnen


Jan (John) van Roekel Sr

Tuinman, arbeider, zoon van Jan van Roekel en Ottina van Hunen, geboren 24-8-1885 11:00 Ede [278], overleden 6-12-1969 USA NC Raleigh en begraven USA NC Goldsboro Willow Dale Cemetery

Trouwt 9-9-1911 Ede [87] Willemina (Mies, Mina, Wilhemina) van Deelen (Daleen), dochter van Willem van Deelen - arbeider en Rikje Essenstam, geboren 30-12-1887 06:00 Otterlo [482], overleden 7-6-1969 en begraven bij haar man

Kinderen:

  1. NN van Roekel, levenloos geboren 4-3-1912 Arnhem [165]
  2. William Robert (Bill) van Roekel, geboren 10-1-1913 USA NC Pender Co, overleden 5-4-2000 USA NC Wilson Co en begraven Buncombe Bald Mountain Baptist Church Cemetery
    Trouwt 7-10-1938 Mary Elizabeth (Liz) Howard, dochter van Jacob Alonzo Howard - pastor in the Pentecostal Holiness Denomination en Sarah Ann (Annie) Baysden, geboren 25-12-1915 USA NC Duplin Co, overleden 9-4-1994 Wilson Co en begraven bij haar man
  3. Hendrick John (Henry) van Roekel, geboren 21-2-1918 USA MI Athens just outside Battle Creek, overleden 10-3-1984
  4. Otiena Hendrika (Tina) van Roekel, geboren 22-4-1924 USA NC Wayne County, overleden 15-11-1998 en begraven USA NC Goldsboro Willow Dale Cemetery
  5. John William (Johnnie) van Roekel, geboren 20-2-1926 USA NC Goldsboro, overleden 8-3-2020 en begraven USA NC Snow Hill Cemetery

Bronnen:

Ede gereconstrueerd bevolkingsregister:
Huw akte 87:
Getuigen - Jacob Bos 29jr, Jan Ruttenberg 21jr landbouwer, Louis Bouvet 38jr ambtenaar ter secretarie en Arie Versteeg 51jr gemeentebode.
Jan is op 7-3-1905 ingelijfd en nog dienende.
JHHR Book:
Jan werd geboren op een boerderij in Lunteren. Hij vervulde zijn militaire dienstplicht bij de het 4e regiment van de Gele Rijders in Arnhem van 7-3-1905 tot hij met groot verlof ging op 28-9-1907. Op 1-4-1911 werd hij ingedeeld bij het 4e regiment veldartillerie en verliet de dienst op 31-7-1913. Na het overlijden van zijn vader woonde hij met zijn moeder in Arnhem. In Arnhem ontmoette hij Willemina van Deelen waarmee hij na een korte maar heftige verkeringstijd trouwde, zie de foto's hieronder (pagina's 54, 62, titelblad):

Jan leest een artikel van Dr. Frederik van Eeden over de mogelijkheid om naar een kolonie in South Carolina in de USA te verhuizen en aan het werk te gaan. Van Eeden had al de kolonie Walden gesticht in Nederland en en er waren plannen om niet minder dan zeven nieuwe kolonies te stichten in de USA. Jan besluit met Willemina te emigreren naar de USA en in een van deze kolonies aan de slag te gaan. Zie voor een diepgaande geïllustreerde beschrijving van deze Amerikaanse kolonies het boek van John Herbert. Na de overtocht in zeer slecht weer met de SS Noordam (zie foto hieronder) passeren ze op 7-5-1912 het vrijheidsbeeld in New York.

Hierna volgde een treinreis van 30 uur naar het 'Welcome Center' van de Van Eeden kolonie in NC (Foto Manfred en Anne Loeb Collectie, collectie NC, universiteitsbibliotheek van NC op Chapel Hill):

Jan en Willemina woonden en werkten minder dan jaar in de Van Eeden kolonie en kregen daar hun eerste kind. De ontberingen waren groot en ze woonden in een huisje zoals op de foto hieronder (Foto Manfred en Anne Loeb Collectie, collectie NC, universiteitsbibliotheek van NC op Chapel Hill):

Een foto van Jan, Willemina met hun oudste zoon William Robert (Foto van Henni Buitenhuis, een neef uit Holland, zie pagina 53):

Jan en Willemina vertrokken naar Sumpter of Charleston in South Carolina waar Jan werk vond in de groenteteelt, lang en hard werken voor een hongerloontje. Jan kreeg gele koorts en lag enkele weken in een ziekenhuis. Hierna trokken ze naar het gebied rond Athens-Battle Creek in Michigan waar Jan nachtwaker werd in het Kellogg Sanatorium, overdag werkte hij op het land. Willemina was dienstmeisje bij de familie Kellogg.
Jan keert hierna terug naar de Van Eeden kolonie en zet een melkveebedrijf op en heeft problemen met de afzet van zijn melk. Hierna vertrekt hij met zijn koeien naar Belfast in NC waar het eindelijk wat beter gaat. Hij koopt de Dewey Brothers Farm bij Grantham, verhuist alweer met zijn koeien en bouwt een bloeiend melkveebedrijf op. Dit bedrijf verkoopt hij in 1928 aan een zekere haar Sasser en verhuist naar Dudley in NC waar hij bloemkweker wordt. In 1940 komt daar een bloemenwinkel bij op de hoek van de Chestnut- en Jamesstreet in Dudley, zie de foto's hieronder (pagina 47):

Jan en Willemina en hun gezin woonden op Highway 117 in Dudley. Dochter Otiena kocht het huis enkele jaren na het overlijden van Jan en Willemina. Zie de foto hieronder (pagina 49):

Een foto van Jan en Willemina en staande van links naar rehts hun kinderen John William, Hendrick John (Henry), Otiena Hendrika en William Robert en een foto waarop Jan en Willemina en staande van links naar rechts Willem Robert en zijn echtgenote Maru Howard, James Thomas (Buddy) Bradbury en Otiena, Hazel Davis en Hendrick John (Henry) en Earlene Culbreth wiens echtgenoot John William de foto maakt (zie pagina 86):

Een foto van Jan en Willemina op latere leeftijd (zie pagina 53) en een foto bij hun 50-jarige huwelijk (zie pagina 78):

In 1969 overleed eerst Willemina en later Jan, ze zijn begraven op het Willowdale Cemetery in Dudley:

JHHR Book, pagina 87:
The first living child of Jan and Willemina van Roekel, William was born in Watha, NC, next to the community of van Eeden. He married Mary Elizabeth Howard on 07-10-1938. She was born 12-25-1915 in Dublin County to Jacob Alonzo and Annie Baysden Howard. There were 12 siblings in her family. Jacob was a pastor in the Pentecostal Holiness Denomination. Elizabeth died 04-09-1994.
William (Bill) and Mary Elizabeth (Liz) lived in several locations in eastern NC. They settled in Wilson in 1952 and lived happily together for 56 years. Bill worked for B.J. High Home Improvement Company from 1951 until he retired at about age 78. Liz was his homemaker. They were a faithful and loving couple. Bill joined her in her faith later in life.
Bill and Liz were unable to have their own children. They took the opportunity to adopt John Herbert Hill, their nephew, from Bill’s sister, Otiena van Roekel Hill. She was unable to take care of all four of her children after her divorce from Thomas E. Hill, Sr. I am proud to say they were my mom and dad.
For reasons we will never know, William refused to divulge that his middle name was Robert. We discovered after his death that he had a middle name. He, perhaps, did not want to be called 'Billy Bob.' He and Liz are interred at the Bald Mountain Baptist Church Cemetery on Shumont Road, not far from Lake Lure, NC. It is located about 14 miles south of Black Mountain, NC, off Highway 9.
Hieronder een foto uit 1960 van William, Elizabeth en hun pleegzoon John Herbert en een foto van William en Elizabeth:
GR41-VIw:
Jan emigreerde naar USA Dudley, bezocht Nederland met zijn vrouw in 1926 Aankomst in de USA op 7-5-1912 met de Noordam uit Rotterdam
GR42:
Transcriptie van handgeschreven brief van Mina (Willemina van Deelen) geschreven vanuit Amerika in 1932:

Dudley NC
Oct 14 - 1932

Waarde broer & zuster & Kinder

Uw zult wel niet denken dat wij al weer zoo wat 6 weken thuis zijn. Wij hadden nog even zullen komen maar het reizen van de ene plaats naar de andere was zoo moeilijk met twee kinderen dat wij hebben het niat kunnen doen. Toch zijn wij blij dat we u allen nog eens weer gezien hebben of eens gezien voort did was de eerste keer dat ik u ooit gezien had. Ik vond het erg gezellig bij uw thuis en bedank u nog vriendelijk voor de moeite aan ons gedaan. Weet u ook hoe moeder het maakt. Jan is er nog een paar keer heen geweest en was nog hetzelfde. Hoe gaat het juliie allen. Gezond hoop ik. Hoe maak Tiena het en de ander. Schrijf eens een lange brief terug want ik mag graag wat van Holland wat horen en vooral hoe Jans moeder het maakt. Tante ik ben blij dat ik weer in Holland geweest en u allen eens gezien heb want ik had eigenlijk van Jan zijn famielie nog maar een paar gezien. Jan zegt hoe is Bart of ziet u hem niet veel. Als u zijn adres eens wil schrijven zal ik hem ook eens een brief schrijven. Zoo Tante wacht niet lang met schrijven want wij zijn ver weg maar denken toch nog veel aan uw. Hoe gezellig wij hebben zitten praten en Jan boven met Gijs. Jan is een halve dag zo ziek geweest komen terug maar de kinderen en ik helemaal niet maar ben ziek geweest toen ik zoowat een week this was. Toen was het hier zoo heet. Het is nu wat kouder maar nog geen nacht vorst zooals in Holland. Onze bloemen zijn nog mooi. De dallias staan nog prachtig in bloem. Well nu zal ik maar eindigen met allen Hartelijke groet van Jan & Kinder aan u allen ook Tina & Jan & vrouw & Gijs

Van Mina

Toen wij van u af gingen zijn wij bij Jans [?] aan geweest en die konden Jan dadelijk en daar zijn wij een poosje geweest en toen is Jan mee gegaan naar Heintje en daar zijn wij snachts over gebleven en ik geloof die maken het heel goed. Die man van Heintje is een heele aardige man. Toen zijn wij de volgende dag weer met de trein naar Hoenderloo gegaan en zoo wat een week later is Jan nog naar Jans geweest en daar heeft hij Giep [?] ook nog gezien en ik geloof Giep maakt het ook goed. Jan zegt hij heeft Gerrit van de Woert ook nog gezien die kwam bij Jans om Jans te zien en zag er nog heel flink uit.

ons adres is

Mr J van Roekel
Dudley
N C
America

JHHR:
William (Bill) and Elizabeth (Liz) lived in several locations in Eastern N.C. They settled in Wilson, N.C. and lived happily together for 56 years. Bill was employed in home improvement work with B.J. High Home Improvement company and "Liz" was a home maker. They were a faithful and loving couple. Bill joined her in her faith later in his life. Bill and Liz were unable to have their own children. They took the opportunity to adopt John Herbert Hill, their nephew from his sister, Otiena Hendrika, when she was unable to keep the family together after a divorce. Bill and Liz were my mom and dad. Dad died May 4th, 2000. He is interred at the Bald Mountain Baptist Church Cemetary, 11 miles south on # 9 highway of Black Mountain, N.C.
Find a Grave
Pictures of Jan and Wilhelmina

© Gijs van Roekel, Maarn 2005 - Ga naar begin