Parenteel Derck Backer (van Roekel) - Inleiding Naamlijst Bronnen


Geurt van Roekel

Zoon van Hendrik van Roekel en Rijkje Kroesbergen, geboren 25-4-1931 Ede, overleden 10-2-2018 en begraven 14-2 AB Bennekom 16.C.90

Trouwt Hendrika Geertruida Heemsbergen, geboren 5-5-1935, overleden 11-8-2005 en begraven AB Bennekom 16.C.90

Kind:

  1. Rika Elbertina (Riekie) van Roekel

Bronnen:

Ede gereconstrueerd bevolkingsregister:
GVR 14-8-2009:
Op bezoek geweest bij Geurt van Roekel aan de Rijnsteeg in de Kraats bij Bennekom. Zeer hartelijk ontvangen. Geurt had een oude stamboom waarvan de herkomst niet duidelijk is, waarschijnlijk een uittreksel uit het 'van Roekel boek'. Verder had zijn een aantal afgedrukte pagina's van deze website in zijn bezit.
Naar zijn zeggen hebben er al eeuwenlang van Roekel's op deze boerderij gewoond en gewerkt. Zelf heeft hij er ook geboerd, gedurende een aantal jaren met zo'n 35 stuks melkvee en daarbij nog wat jongvee. Nu doen zijn enige dochter en haar man de boerderij.
De boerderij is in de loop van de tijd behoorlijk verbouwd, enkele jaren geleden gesplitst in twee woningen. Op de deel zijn nog enkele zeer oude bouwsporen bij de bovenramen en kapconstructie te zien. Bij de boerderij staan, naast een aantal schuren en stallen nog een oud bakhuis en een oude schaapskooi. In een van de geteerde planken aan de zijwand buiten zijn een aantal inscripties te vinden die door daar door vroegere van Roekel's zijn ingekerfd.
Dat de van Roekel's vroeger ook Bakker heetten was Geurt bekend en van een eventuele afstamming van Jan de Bakker had hij wel eens gehoord.
Het verhaal van Jacob wordt bevestigd door het kadaster van 1832 van Bennekom waarin de boerderij met omliggende percelen in het bezit blijken te zijn van Jacob van Roekel, de bet-overgrootvader van Geurt. Hoe het voor die tijd was moet nog onderzocht worden.
NB: Inmiddels kunnen we nog twee generaties verder terug, zie de email van Rijk Ploeg onderaan!

De boerderij aan de Rijnsteeg, gezien vanaf de Kraatsweg:

Geurt van Roekel met kleinzoon achter de boerderij:

Nog enkele foto's van de oude schaapskooi en enkele van de vele inscripties op de zijwand en sporen van de oude bakoven (foto van Annemieke van Roekel):

Email Rijk Ploeg van 12-2-2013:
Wijst op een oude kaart van de bezittingen van kasteel Harselo in de Kraats. Hierop is de boerderij van Jacob Bakker, de voorvader van Geurt te vinden aan de Rijnsteeg. Geurt is van de zevende generatie en ongeveer 300 jaar na Jacob die op dezelfde plaats woont.
Email Annemieke van Roekel 21-7-2013:
Foto van sporen van de oude bakoven die tegen het bakhuis was aangebouwd:
Email Wilma van Roekel 15-2-2018
Rouwkaart van Geurt van Roekel:
Email Rijk Ploeg 14-2-2018
Rouwadvertentie van Geurt van Roekel:
Online Begraafplaatsen 593671:
Grafsteen van Geurt en Hendrika

© Gijs van Roekel, Maarn 2009 - Ga naar begin