Parenteel Derck Backer (van Roekel) - Inleiding Naamlijst Bronnen


Geurt van Roekel

Molenaar, zoon van Jan Coenraad van Roekel en Evertje van Eck, geboren 24-2-1903 20:00 Bennekom [114], overleden 29-12-1986

Trouwt 3-10-1928 Ede [180] Barendina Cornelia (Dien) van de Pol, dochter van Gerrit van de Pol en Klaasje Klomp, geboren 30-9-1902 Barneveld Garderbroek [199], overleden 13-1-2010 Veenendaal "De Meent"

Kinderen:

  1. Jan Coenraad van Roekel, geboren 14-6-1929 Ede, overleden 9-6-2012, begraven 14-6-2012
  2. Klaasje van Roekel geboren 3-2-1934
    trouwt G van Veldhuizen
  3. Evert Jan van Roekel, geboren 19-2-1941 Ede, overleden 20-12-2013 en begraven AB Bennekom
    trouwt Elizabeth C M Zink, geboren 6-11-1937, overleden 16-2-1988
    trouwt 22-3-1989 B C W Speijers, geboren 27-4-1947

Bronnen:

GR99-IX-IIa
Ede gereconstrueerd bevolkingsregister:
Huw akte 180:
Getuigen - Evert van de Pol 23jr rietdekker broer van de bruid en Jan Coenraad van Roekel 23 jr timmerman broer van de bruidegom.
GR104:
Geurt van Roekel en Dien.
Geurt Hendriksen:
Een artikel uit een plaatselijke krant waarin verslag wordt gedaan van de 104e verjaardag van Barendina Cornelia, oktober 2006.
Hieronder de transcriptie:

Barendina Cornelia van Roekel - Van de Pol is met haar 104 jaar de
oudste inwoner van Veenendaal. (Foto: Cord Otting)

104 en geen rollator nodig

Met haar 104 jaar is Barendina Cornelia van Roekel - Van de Pol de oudste van Veenendaal. Haar verjaardagsfeest vierden de vijf generaties zaterdag in verpleeghuis De Meent. Vandaag komt de burgemeester haar feliciteren

Door onze verslaggeefster

VEENENDAAL - In een doosje naast Barendina Cornelia van Roekel - Van de Pol, zoals ze voluit heet, ligt een doosje met twee nieuwe zakdoeken. Ze heeft altijd zakdoekjes bij zich, vertelt haar dochter Klazien (72). En als ze de zakdoekjes gebruikt heeft, gaan ze niet in de waszak, maar wast moeder ze zelf uit, met de hand. "Ze is bang dat ze kwijtraken." Moeder is zaterdag 104 jaar oud geworden en daarmee de oudste inwoner van Veenendaal. Ze was getrouwd met Gerrit van Roekel, die in 1986 is overleden. Op het verjaardagsfeest in het verpleeghuis De Meent waar Van Roekel al zo'n twintig jaar woont, worden lieve anekdotes uitgewisseld over de jarige, die erbij zit in een nieuwe jurk en een nieuw vest. "Moeder krijgt graag vrouwendingen cadeau. Crèmes en kettingen", gaat Klazien verder. Ze heeft twee broers, Jan (77) en het nakomertje Evert (65) die bezig is om alles op video vast te leggen. Verder telt de familie 8 kleinkinderen, 22 achterkleinkinderen en 7 betovergrootkinderen. Jan vertelt dat de kinderen een schema hebben opgezet zodat moeder drie keer per week bezoek krijgt. Wat ze dan doen? Koffie drinken en praten, meestal over vroeger. Hoewel Van Roekel goed bij is, laat haar korte termijngeheugen haar soms in de steek. Ze praat met Jan over hoe geschrokken ze was toen hij uitgezonden werd naar Indië. Met Klazien en haar schoonzoon haalt ze herinneringen op aan de families die, net als zij, op de Kraatsweg en de Parkweg in Ede wooonden. Van Roekel vertelt dat de tijd omvliegt. Ze zingt in een koor en kent volgens een begeleidster die haar hand komt schudden, alle 150 psalmen uit haar hoofd. Volgens zoon Jan maakt zijn moeder graag uitjes, naar de Intratuin omdat ze zo dol is bloemen en planten. "En laatst is ze naar de Apenheul geweest." Trots vertelt de jarige dat ze nog geen rollator hoeft. Als het haar opvalt dat de verslaggeefster linkshandig is, herinnert ze zich dat ze dat op de lagere school ook was, en dat ze rechts moest leren schrijven. "Maar dat is erg lang geleden hoor", fluistert ze.

Uit de Veenendaalse krant:

Oudste Veenendaler aller tijden

donderdag 26 juli 2007 00:00

VEENENDAAL - De uit Ede afkomstige 104-jarige Dien van Roekel-van de Pol, die alweer twintig jaar in Veenendaal woont, is de oudste inwoner aller tijden geworden. Dien heeft vorige week de leeftijd van Sophia van Kesteren-Slotboom, die 104 jaar en 9 maanden werd, gepasseerd.

door Aart Aalbers

De in 1902 in Wekerom geboren Barendina Cornelia ontvangt mij allerhartelijkst in Verpleeghuis De Meent en op mijn vraag hoe het met haar gaat, antwoordt ze resoluut: "Met mij gaat het heel best. Maar weet je wat ik zo jammer vind, dat je hier zo slecht met elkaar kunt praten. De meeste zijn hier ziek."

Geen enkel medicijn
Dien vertelt dat ze goed oplet wat ze eet, omdat ze zes jaar geleden een leverziekte had: "Ik dacht niet lang meer te leven te hebben, maar ik ben nu weer goed gezond en gebruik geen enkel medicijn." Ook heeft ze geen rollator, stok of gehoorapparaat nodig. De zeer krasse tante geeft tijdens het gesprek nog wel een standje aan haar 75-jarige schoonzoon: "Gert, niet teveel met de buurvrouw praten want ze is erg ziek geweest en heeft rust nodig." Toen Dien van lagere school kwam, moest ze als oudste dochter eerst een paar jaar thuis werken: "Ik moest de petroleumlamp oppoetsen, kousen breien en buiten bij de pomp emmers water halen. Ook moest ik de was op het wasbord schrobben en op de bleek leggen maar er was toen niet zoveel was als nu. We verschoonden ons maar één keer per week", klinkt het. Met twinkelende ogen vertelt ze wel eens ondeugend geweest te zijn: "Ik moest van thuis altijd zwarte kousen aan en toen heb ik stiekem gekleurde gekocht. Als ik dan naar de catechisatie liep, kroop ik ergens in een bosje en deed de zwarte kousen uit en de gekleurde aan".

Slaapt de klok rond
Na het avondeten gaat Dien steevast direct naar haar kamer. Ze spoelt dan eerst haar zakdoeken uit omdat "ze anders altijd kwijt zijn" en zalft zich daarna zelf helemaal in. "Kijk maar welke gladde benen ik nog heb en zonder spataders", waarna gelijk het ene na het andere been omhoog veert. Om zeven uur gaat ze in bed en slaapt ze de klok rond: "Ik slaap nog prima, maar doe geen middagdutje." Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar ook in de crisisjaren was er altijd eten genoeg, vertelt ze: "Ik heb een leuke tijd gehad". Minder leuk vond ze het afscheid van zoon Jan die vertrok vanuit Rotterdam met de Zuiderkruis voor ruim een jaar naar Indië: "Toen was ik een paar weken verdrietig." Direct erop krijgt de schoonzoon weer een standje, "Gert, niet teveel met die mevrouw praten, anders raakt ze overstuur".

Kapsel
Enkele weken geleden is ze nog bij haar 73-jarige dochter Klazien het nieuwe huis wezen bekijken, vertelt Dien: "Het huis is veel mooier dan het vorige". Geen moment had ik het idee met een stokoude dame te zitten praten, want ze kwebbelt maar door. Ze vertelt haar dochter dat ze bij de kapper is geweest en daarna teleurgesteld tegen mij: "Maar niemand van de andere bewoners maakte een opmerking over mijn kapsel."

Uit de Veenendaalse krant:

Aletta komt de 105 jarige oma van haar opa feliciteren

woensdag 3 oktober 2007 00:00

VEENENDAAL - De 3-jarige Aletta van Veldhuizen kwam maandagmorgen de oma van haar 53-jarige opa feliciteren met haar 105e verjaardag. Het is weinig kinderen gegeven een moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en een betovergrootmoeder te hebben. Het is dan ook voor de eerste keer in de geschiedenis dat er in Veenendaal iemand de 105-jarige leeftijd bereikt heeft. Vele van de 3 kinderen, 8 kleinkinderen, 29 achterkleinkinderen en 8 achter-achterkleinkinderen kwamen Dien Van Roekel/van de Pol feliciteren. Ook burgemeester Ties Elzenga kwam samen met zijn vrouw de felicitaties van het gemeentebestuur overbrengen. Voor de burgemeester maakte Dien een uitzondering, want toen ze hem aan zag komen veerde ze op van haar stoel en nam staande de felicitatie in ontvangst.

Bij de foto: van links naar rechts Klazien (73), Dien (105), Evert (53), Gert (29) en Aletta (3).

Uit de Veenendaalse krant:

Oudste inwoner van Veenendaal 106 jaar

dinsdag 30 september 2008 15:17

VEENENDAAL - De gezien haar leeftijd in goede gezondheid verkerende Dien van Roekel-van de Pol is dinsdag 106 jaar geworden. Ze vierde haar verjaardag in verpleeghuis de Meent te midden van haar familie die maar liefst vijf generaties telt. Dien, die reeds een jaar de oudste Veenendaler aller tijden is, staat qua leeftijd in de provincie Utrecht op een eervolle tweede plaats. Een in Doorn woonachtige mevrouw is enkele maanden ouder. Volgens de heer F. van Dam uit Barneveld, die als hobby honderdjarigen registreert, behoort Dien inmiddels tot de vijftig oudste inwoners van Nederland. De oudste hiervan is een 111-jarige dame uit Middelburg. Burgemeester Ties Elzenga onderbrak de collegevergadering om de felicitaties van het gemeentebestuur te komen overbrengen.

Uit de Veenendaalse krant:

Veenendaalse 107 jaar

woensdag 30 september 2009 11:13

VEENENDAAL - Barendina Cornelia van Roekel - Van de Pol te midden van haar kinderen en aanhang. Zij vierde woensdag in verpleeghuis De Meent haar 107e verjaardag en is de oudste inwoner van Veenendaal ooit en wellicht ook de oudste in de Vallei. De jarige heeft 3 kinderen, 8 kleinkinderen, 29 achterkleinkinderen en 13 achterachterkleinkinderen.

Dien van Roekel is voor haar leeftijd nog opmerkelijk fit. Zo weigerde ze onlangs een rollator te gebruiken, omdat ze die niet nodig dacht te hebben. Ook gaat ze op zondag nog trouw naar de kerk.

Foto Cord Otting.

Email Atie Wegh-van Roekel 25-6-2012
Rouwkaart van Dien van Roekel - van de Pol
Online Begraafplaatsen 715656:
Grafsteen van Evert Jan:

© Gijs van Roekel, Maarn 2005 - Ga naar begin